2012 m. spalio 2 d., antradienis

Avignon


Paslaptingas rytas Bonnieux.
Tolumoj rūkuose šviečia vakarykštė Lacoste su visais mano klaidžiojimais...

Dar kartą pralekiu rytinėmis Bonnieux gatvelėm, pabendrauju su vietiniais gyventojais.




Užlipu prie Eglise (bažnyčia pastatyta 12a.), patingiu lipti į patį viršų. Einu einu gatvelėm, suku ratais, ir netiketai atsiduriu prie Eglise - viršuje :) Matyt, visgi kas turi atsitikti, tai tas ir bus ;)

Palieku Bonnieux... 

Pro Apt važiuoju į Avignon. Apt turiu 1,5 valandos tarp autobusų. Šįkartą nelyja lietus, einu pasivaikščiot. Apt'e šiandien turgaus diena. Neatsilaikau, nusiperku levandų muilo ir medaus ledinukų. Džiaugiuosi, kad pavyksta susikalbėti be anglų kalbos :)

Dar pabraidžioju po Apt senamiestį...

Avignon. Popiežių miestas.




Pagrindinė traukos vieta - Popiežių rūmai, kur žydėjimas buvo 14 a., kai iš čia valdė popiežiai. Rūmai atrodo išties didingai. Vis nepaliauja stebinti žmonių fantazija ir užmojai. 




Vis mąstau. Kokie žmonės buvo tie popiežiai, gyvenę tokiuose rūmuose? Turėjo jaustis labai galingais? Kaip jautėsi eilinis viduramžių žmogeliukas stovėdamas po tais įspūdingo dydžio rūmais?
Kaip nuo vieno žmogaus prasidėjusi religija, išsivystė į didžiulę organizaciją, valdančia didelę pasaulio dalį?..














Po to patraukiu link Avignon tilto. Tilto, kuris dabar veda i niekur... Jei pagal apibrėžimą, tai visai netgi ne tiltas...




Egzistuoja net įkvepianti tilto pastatymo legenda. Piemuo Benezet vieną dieną išgirdo angelo balsą, kuris liepė eiti į Avignoną ir sakyti žmonėms, kad reikia pastatyti tiltą per Roną. Iš pradžių visi iš jo juokėsi. Tačiau po kelių metų tiltas buvo pradėtas statyti.

Kaip istorikai sako, tiltas tuo metu sujunge žmones, kurie tuo metu nenorėjo būti sujungti - karalių ir popiežių.

Tiltas gyvavo 12-17 a., o po to sugriuvo.

Šiuo metu vykdomas Translational science projektas, kur kartu dirba įvairių sričių mokslininkai ir tiria, kodėl tiltas neišgyveno. Filmuką apie projektą pražiūriu net du kartus :)
Susidomiu, kaip mokslininkai bando tiltą sukišti į "3D augmented reality". Pagrindinė sugriuvimo hipotezė - 16-19 a. buvęs "Little ice age", kai meteorologinės sąlygos buvo kur kas atšiauresnės nei dabar ir Ronos upė neturėjo užtvankų, buvo daug sraunesnė... Projektas vis dar tęsiasi. Bus įdomu sužinot rezultatus :)



Vakariene, po to vakarinis pasivaikščiojimas po nurimusį Avignon...


Grįžinėdama namo pastebiu, kad niekas čia nesisveikina vieni su kitais taip, kaip Bonnieux... Didmiestis... Man sveikintis Avignone gaunasi tik su žmonėm, kurie vedžioja šunis :)

Kažkaip vėl užsimanau į kaimą...